Usability
Usability is de mate waarin een website of toepassing bepaalde doelen en wensen efficiënt en effectief weet te volbrengen naar tevredenheid van de klant. Het verzamelwoord voor usability is gebruiksgemak of gebruiksvriendelijkheid.
(Visser & Sikkenga, 2015)
Voor een goede usability zijn de volgende punten belangrijk:
- De effectiviteit
- De efficiëntie
- De leerbaarheid
- De gedenkwaardigheid
- De foutenafhandeling
- De gebruiksvriendelijkheid

(Marketingland, 2014)
Do's
- Een zoekbalk bovenin de website plaatsen.
- Afbeeldingen en video's gebruiken.
- Elke pagina een titel geven.
- De KPI's benoemen.
- Veel witruimte gebruiken bij opvallende componenten.
(Petersen, 2016)
Don'ts
- Een brochure ontwerp gebruiken.
- Sites ontwerpen die alleen werken met de nieuwste technieken.
- Elke link in een nieuw venster openen.
- Gebruik maken van Frames, deze werken namelijk niet goed voor de zoekmachineoptimalisatie.
(Petersen, 2016)
Efficiënte methodes om je usability te testen.

(Optimal Workshop, 2018)
Cardsorting
Cardsorting helpt je om erachter te komen of de informatie op de website op de juiste plekken word vermeld. Deelnemers maken ontwerpen in categorieën die voor hen logisch zijn. Op deze manier kom je erachter wat voor navigatie op de website bezoekers prettig vinden. Via het programma ‘Optimal Workshop’ kun je deze test makkelijk uitvoeren.
(Signummarketing, 2016 )
Test met proefpersonen
Een andere mogelijke optie om de usability te testen, is door een test te doen met proefpersonen. Tijdens deze test worden proefpersonen achter een computer of ander apparaat geplaatst om taken uit te voeren op de website. De taken worden vastgelegd op video zodat deze goed kunnen worden bekeken. Uit deze test kan worden uitgehaald waar de knelpunten zich bevinden op de website. Het mooie van de test is dat je met eigen ogen kunt zien hoe jouw website gebruikt wordt door bezoekers.
(Signummarketing, 2016 )

(Marketingrelieve, 2016)

(Handboekonliinemarketing, 2016)
Eyetracking
Bij deze methode volg je de oogbeweging van bezoekers die zich bevinden op je website. Uit deze oogbewegingen kun je zien waar je bezoekers het langst en vaakst naar kijken. Door de oogbewegingen te combineren kun je erachter komen of de bezoekers kijken naar de dingen die jij belangrijk vindt. Programma’s die helpen bij de uitvoering hiervan, zijn Feng-Gui en Attention Wizard.
(Emerce, 2013)
Mousetracking:
Door middel van mousetracking wordt bijgehouden waar de muis op klikt en hoe de muis beweegt op jouw website. Daarnaast is het ook mogelijk om het
scrollgedrag van bezoekers inzichtelijk te krijgen. Vaak is de uitkomst van deze test een heatmap.
Programma's die je kan gebruiken zijn: Mouseflow
en ClickTale.
(Signummarketing, 2016)

Signummarketing, 2016

(Positie1, 2017)
A/B testing
Bij deze methode gebruik je twee verschillende versies van een pagina van een website. De ene helft van de bezoekers krijgt versie A te zien, de andere helft krijgt versie B te zien. Uit de resultaten van de test kun je opmaken welke versie het best werkt. Dit kun je zien door bijvoorbeeld de duur van bezoekers op de website of door het aantal bezoekers die over zijn gegaan tot een aankoop of dienst.
(Signummarketing, 2016 )
Concepttest:
Dit is een prototype van je website en wordt gebruikt om het concept van een website te testen. Om dit te testen zal je mensen moeten verzamelen die de website willen testen. Belangrijk hierbij is dat je van te voren nadenkt over vragen waarop jij antwoord wilt krijgen van de mensen die gaan testen.
(Signummarketing, 2016)

(Justinmind, 2017)

(Feedback Button PNG File, 2016)
Feedback van gebruikers:
Door het aanbieden van een feedback button op je website kun jij bezoekers eenvoudig vragen om feedback. Zo krijg je op een laagdrempelige manier
doelgerichte tips, ideeën en ervaringen die je kunnen
helpen de website gebruiksvriendelijker te maken.
(Signummarketing, 2016)
Expert review:
Deze test wordt uitgevoerd door een usability expert. De expert gaat onder anderen de herkenbaarheid, navigatie, zoekfunctie, snelheid en lay-out van je
website checken.
(Signummarketing, 2016)

(Beyond PML, 2012)
Maak jouw eigen website met JouwWeb